Filmoholic

Mi történik a Marvellel?

2022. augusztus 06. 09:18 - Priscsepa András

Morbius kritika

722.jpgA Marvel, azon belül is a Marvel Cinematic Universe (MCU) filmek valami olyasmit adtak a nézőknek 2008-tól kezdve a Vasember indulásával, amihez korábban sose volt példa a filmvilágban. Egy olyan szuperhősökből álló univerzumot, amely filmenkènt bemutat egy egy külön álló hőst, ezen karakterek történetei pedig összefüggésben állnak a többi filmmel, utalásokat kapunk jövőbeli alkotásokra, majd végül egy közös történetben az összes szereplő találkozik és együtt csap össze a gonosszal, amely fenyegeti a világot. Ez annak idején egy elképesztő és újszerű formula volt, a Marvel pedig ezzel a módszerrel rétegelt és érdekes karaktereket mutatott be iszonyat szórakoztatóan, látványosan és kreatívan. A színvonalat a stúdió fent tudta tartani a Bosszúállók legutolsó részéig, amikor is az univerzum harmadik fázisa lezárult, ez után pedig kérdéses volt, hogy a Marvel erre a szintre képes lesz-e ezt továbbra is. Azóta számtalan film és Tv sorozat jelent meg, amelyek sajnálatos módon arra tettek tanúbizonyságot, hogy a Marvel minden bizonnyal egy hatalmas nagy identitás válságban szenved és fogalma sincs milyen irányba akar haladni tovább. Egyrészt maga az univerzum összefüggő története abszolút tét nélküli, másrészt az önálló filmek minősége is vagy középszerű, vagy egyenesen borzalmas, gondolok itt a Shang-Chi-re, a Fekete özvegyre és az Örökkévalókra

Az április 1-èn megjelent Morbius eleinte egy MCU-tól különálló, horrorfilm szerű alkotást sejtetett amelyre ugyan senki nem számított és kicsit érdektelen is volt, de Jared Leto neve adott egy olyan érzést, hogy ha már ő elvállalta a főszerepet akkor olyan rossz ez mégse lehet. 

A történt főszereplője Michael Morbius, aki egy ritka kórban szenved és nincs már sok ideje, tudós lévén viszont a denevérek gènjeiből sikerül kifejlesztenie egy gyógyszert, aminek hatására gyorsabb lesz, erősebb és éles hallású, azonban ezt úgy tudja fent tartani, hogy vérrel kell táplálkoznia, gyakorlatilag vámpírrá változik. Mindezek mellett felbukkan régi barátja Loxias Crown, aki szintén beteg és a gyógyszert akarja, nála viszont rossz kezekbe kerülne így Morbiusnak kell őt megállítania. 

998.jpg

A Morbius, bármennyire is szeretnénk, a korábban említett jelzők egyikének sem felel meg, ugyanis se nem horror, se nem érdekes, és abszolút érdemtelen arra, hogy bárki is megnézze. Így négy hónappal a megjelenése után már abszolút nem újdonság fikázni ezt a filmet, ugyanis korábban mind a kritikusok és a közönség is megtette, arról viszont muszáj beszélni, hogy a Marvel tagadhatatlanul elkezdett ugyanabba az irányba haladni, mint manapság a Legendás állatok vagy a Star Wars. Ezeken a filmeken is manapság egyértelműen észrevehető a kreativitás hiánya, az egysíkú karakterek és a szűnni nem akaró debilség, amely az eredeti műhöz abszolút nem méltó. Sértő, hogy a készítők idáig süllyedtek, hogy ennyit tudnak kihozni az alapanyagból. A Marvel is eleinte tudott egy olyan koncepciót mutatni, amelyre milliók voltak kíváncsiak, manapság ez viszont megszűnni látszik, ugyanis a Morbius már nem az első förmedvény amit a stúdió rövidebb időn belül kiadott. 

A film az elején érdekesen indul és többet is ki lehetett volna hozni belőle, viszont olyan unalmassá és egysíkúvá válik, hogy a néző pár nappal később már alig fog rá emlékezni. Az összes karakter kivétel nélkül vagy rettentően idegesítő, vagy nincsen megírva egyáltalán, ez alól a főszereplő kivételt képez, aki úgy ahogy érdekes, Jared Leto karakterisztikája pedig rengeteget tesz hozzá a vámpír jellegű figurához. Az egyetlen érthetetlen dolog vele kapcsolatban, hogy miért volt jó neki az, hogy elvállalta ezt a szerepet. Ő egy többszörösen befutott színész, akinek már egy Oscar díja is van, épp ezért kicsit fájdalmas volt látni, hogy egy ilyen filmben bohóckodik. Rajta kívül sok szerepet kap Loxias, egy tipikus rajzfilmbe illő főgonosz, aki sátáni kacajok közepette örvendezteti magát és kérkedik azzal, hogy el fogja pusztítani a világot. Nála is a felületesség felül kerekedik a mélységen. Szerepet kapnak még az események után nyomozó rendőrök akiket nagyon jópofára akart venni a film azzal, hogy az egyikük a faarcú profi, a másik pedig a Humor Harold, akinek minden megszólalása poénos. Ők ketten is inkább kínosak, mint viccesek. 

192368.jpg

A látványvilág nagyon komor és sötét, ha pedig akcióról van szó akkor egyáltalán nem finomkodik a film. A Marvel filmekre a vères jelenetek és a trancsírozás nem igazán volt jellemző korábban, itt viszont néha bejön egy egy keményebb jelenet, így pedig a hangulat nem rossz de még sajnos így is távol áll a horror műfajától. Mivel néha túlságosan is poénosra van véve a film, így valahol félúton van a laza és a komor között. 

A Morbius látszólag egy külön álló film az MCU-tól, a cselekmény viszont elsüt egy elképesztően hatalmasnak szánt fordulatot a film végén, nevezetesen, hogy a főszereplő összefut a Bosszúállók univerzumából származó egyik főgonosszal. Ezzel elkezdik sejtetni, hogy majd valamikor egy pár évvel későbbi Marvel filmben nagyon durva dolgok fognak történni a dimenziók közti utazással kapcsolatban. Egy ilyen gagyi filmnek a főgonosza/hőse viszont teljesen érdektelen, hogy hova fog tovább fejlődni és hol köt ki a karaktere, ennek ellenére ez a fordulat nagyon epikusan van ábrázolva, ez pedig még röhejesebbé teszi az egészet. 

letoltes.jpg

A Marvel már régen belengette, hogy nagy hangsúlyt fog kapni az MCU-ban multiverzum. Ebben megannyi lehetőség van, a készítők pedig rengeteg filozófikus, spirituális és tudományos mondanivalót közölhetnènek a nézővel, amely még több mélységét adhatna a filmeknek. A gond csak az, hogy a mélység helyett a szimpla gondolkodás mentes szórakoztatást választják. Abszolút tét nélküli irányt vett ezzel az összes film, hiszen ha egy fontosabb szereplő meghal, simán meglèphetik azt, hogy egy másik dimenzióból előhozzák a másik énjét újra, illetve mostanára már olyan sok új karakter került elő szintén a többi dimenzióból, hogy már lehetetlen lépést tartani velük. 

Maga a Morbius is gyakorlatilag olyan mint az MCU új irányvonala, jellemtelenek a karakterek, gyenge a történet és unalmas az egész. Látványos akciókkal operál és néha érdekes a cselekmény, de nevetséges eszközökkel próbálja feldobni a hangulatot, illetve rettentően átgondolatlan. A Marvelen belül is egy gyenge eresztés, sőt talán az egyik legrosszabb, a maga jogán létező vámpír filmnek pedig végképp nem nevezhető. 

 

Értékelés: 40%

 

Kinek ajánlott:

  • Aki elvakult Marvel rajongó
  • Aki trashre vágyik
  • Aki Jered Letotól mindent megnéz

 

Kinek nem: 

  • Aki valamilyen oknál fogva egy élvezhető vámpír filmre vágyik

  • Aki eddig is csalódott a Marvel negyedik fázisában
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmoholic.blog.hu/api/trackback/id/tr9717901423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása