Filmoholic

A jól megérdemelt Remake

2021. október 07. 00:00 - Priscsepa András

Az Öngyilkos Osztag kritika

2016 volt az az év amikor a Warner Brothers két várva várt epikus DC képregényfilmmel akarta elkápráztatni a közönséget, az egyik a Batman v Superman volt, a másik pedig az Öngyilkos Osztag. A két film a témájuk alapján tuti sikernek és minőségi szórakozásnak tűnt, elvégre a Batman v Superman esetében egy gigantikus összecsapásra, az Öngyilkos Osztag esetében pedig egy groteszk akció-vígjátékra antihősökkel a főszerepben. Az előbbi film annak ellenére, hogy a kelleténél komolyabb hangvételt kapott és túl volt nyújtva felesleges jelenetekkel, végsősoron egy nézhető szórakoztató filmként végezte, amit egyszer mindenképp érdemes megnézni.dwr75v4u87ygqwvlwuptnmfk0x8.jpg

Az utóbbi filmet mindenki nagy elvárásokkal kísérte teljesen jogosan, hiszen a képregény kultúrán belül ismert és karakteres gonoszokat mozgatott Harley Quinnel és Jokerrel az élen. Ugyanakkor ennyi év távlatában is ki lehet jelenteni, hogy a 2016-os Öngyilkos Osztag talán az egyik legrosszabb képregényfilm, amit valaha láthattunk. A karakterek laposok és érdektelenek, a történet egyszerű és röhejes, hangulatban könnyed hangvételű, de egyáltalán nem vicces, valamint elképesztően lustán van megrendezve. Talán egyetlen pozitívuma van a filmnek, ami nem más, mint Margot Robbie Harley Quinn szerepében.

1851-the-suicide-squad-az-ongyilkos-osztag_62494.jpgA film minőségét tapasztalva minden képregény rajongó, meg úgy általában mindenki más teljesen ki volt akadva, ezért a Warner Brothers úgy gondolta, hogy mindenki megérdemel egy minőségibb Öngyilkos Osztag filmet, ezért újra forgatják a történetet. Rendezőnek le is szerződtették A Galaxis Őrzői alkotóját, James Gunnt, hogy a saját koncepciója alapján forgassa újra a filmet, amit 2021 augusztusára meg is tett.

Történetben ez a verzió szinte semmiben sem különbözik a régi filmtől. A kormány osztagot szervez a világ összes szupergonoszából, hogy azok megfékezzenek egy világméretű katasztrófát. Amennyiben ezt teljesítik csökkenteni tudják a börtönben töltött büntetésüket, viszont, ha szökni próbálnak, a Viola Davis által alakított vezetőjük távvezérléssel azonnal felrobbantja őket. Az osztag feladata, hogy megsemmisítsenek egy Jotunheim nevű tornyot, ahol egy magánhadsereg kísérletezget egy Csillag-projekt keretein belül, ehhez pedig keresztül kell verekedniük magukat a hadseregen, valamint egymást is el kell viselniük.

A 2016-os verzióhoz képest ez a film mérföldekkel minőségibb lett. Maximális szórakozást nyújt az elejétől a végéig, a karakterek pedig szerethetőek, rétegeltek és működik köztük a kémia. Az antihősökkel teli osztag alapkoncepciójához James Gunn a lehető legjobb választás volt rendezőnek, hiszen, ha sok karaktert kell szórakoztatóan bemutatni ahhoz ő ért a leginkább, amit a Galaxis Őrzői is alátámaszt. Rengeteg pluszt hozzátesz a filmhez, hogy a stúdiótól teljes mértékben szabad kezet kapott a rendezésben.

Hangvételben ez Az Öngyilkos Osztag egyáltalán nem fogja vissza magát és nem akar gyerekfilm lenni. Iszonyat szabad szájú és véres a film, ami által a 18-as korhatár nem véletlenszerű. Ez a hangvétel remekül áll a filmnek, hiszen így abszolút nem tűnik elkomolykodottnak, ellentétben a 2016-os verzióval. Az erőszakos jelenetek miatt néhol öncélúnak is érződik a film, de szerencsére nem annyira, hogy kizökkentsen és összességében a film nem is ezen állt vagy bukott volna, hanem a karaktereken.

Harley Quinn-en kívül gyakorlatilag a teljes szereplőgárda le lett cserélve ebben a filmben az antihősök közül, ami teljesen jól sült el. Idris Elba figurája, Bloodsport remekül funkciónál, különösen akkor amikor John Cena karakterével, Peacemakerrel osztják egymást. Mindketten elképesztően alpári karakterek, ami rengeteg poént ad a filmnek.

ongyilkososztag3.jpg

Patkányfogó figurája a csapat igazán szerethető tagja. Eleinte túl cukiskodja a filmet, de a végére összességében a csapat szíve lelkévé válik és ő az, aki mindent megold.

King Shark a csapat komikus karaktere. Sok funkciója nincs a film során, sokszor azt érezni, hogy feleslegesen van szerepeltetik, de valójában ő is egy szerethető karakter. Nagyjából ugyanazt a funkciót tölti be, mint a Marvel filmeknél Groot, vagy Hulk, azaz egy nagydarab, együgyű tulok, aki valahol mélyen megértésre vágyik.

Végül, sajnos azt lehet mondani Harley Quinn az egyetlen karakter, aki ténylegesen feleslegesen szerepel. A film közepén elindul vele egy szerelmi szál, ami nagyon belassítja sztorit, valamint alapból csak abból áll a figurája, hogy meg kell őt menteni. Vele ellentétben a többi szereplő ténylegesen funkcionál valahogy. Az egyetlen érdeme, hogy a film csúcsjelenete hozzá köthető, amikor megszökik a palotából, ahol fogva tartották. Az egy zseniális akció jelenet, mind zeneileg és képileg.

Akciójelenetek szempontjából, Az Öngyilkos Osztag sokszor elképesztő feszültséget tud fenntartani. Nem egyszer fordul elő a legváratlanabb pillanatokban, hogy meghal az egyik szereplője a filmnek. Már az első 10 perc során hullanak az osztag tagjai, ami során egyértelművé válik, hogy itt életszerű módon bárki meghalhat és nincs kivétel. Ez az izgalmi faktor az utolsó fél órában csúcsosodik ki, amikor az összeomló toronyházban zajlik az akció, valamint amikor a „csillagprojektet” akarják megsemmisíteni.

Összességében egy humoros, kiváló helyzetkomikumokra épülő, izgalmas és akciódús film lett Az Öngyilkos Osztag nagyon szórakoztató karakterekkel, viszont valami mégis hiányzott belőle, ez pedig nem más, mint a mélység. A szórakoztatáson kívül ez a film semmi többet nem nyújt a nézőnek sajnos, ami nem feltétlenül nagy baj, viszont ennyi érdekes karakterből sokkal több drámát és elgondolkodtató pillanatot ki lehetett volna hozni. A vérengzés és a poénkodás rengeteg játékidőt vesz el a filmből, így pedig a karakterek elmélyítésére nem maradt sok idő. Valamint ahhoz képest, hogy mennyire felnőttes a nyelvezete és a története filmnek a sok erőszak és káromkodás miatt, valahol mégis az érződik, mintha a fiatalabb generációnak akarna szólni. Túl bohókás a hangulata és a poénok is sokszor gyerekesek, ez viszont nem fér össze a 100 liter vérrel ami a filmben elfolyik és ez a kettősség kicsit furán hat.

Az említett hibák ellenére így is egy tökéletes választás ez a film a kikapcsolódni vágyók számára, de a képregény rajongóknak is, különösen a 2016-os Öngyilkos Osztag után.

 

Értékelés: 75%

 

Kiknek ajánlott:

  • Akik utálják a 2016-os Öngyilkos Osztagot és követelik maguknak a méltó verziót
  • Szélsőséges, vérgőzös, alpári filmek kedvelőinek
  • Akik szeretnének sok híres színészt látni, ahogy osztják egymást

 

Kiknek nem:

  • Akik az öncélú erőszakot nem preferálják
  • Képregényfilmek utálóinak, ők biztos nem ezen film után fogják megszeretni a műfajt
  • Kisgyerekeknek
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmoholic.blog.hu/api/trackback/id/tr2616710590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása