Filmoholic

America f*ck yeah!

2021. november 18. 10:15 - Priscsepa András

Ryan közlegény megmentése kritika

ryan_kozlegeny_megmentese_dvd.jpgA Ryan Közlegény Megmentését az egyik legjobb amerikai háborús filmként tartják számon, ami valaha készült. Steven Spielberg rendezése szakmailag egy rendkívül elismert, és a közönség által is nagyon szeretett film, ami a bevétel és a szakmai díjak szempontjából is nagyon jól teljesített, sőt néhány amerikai filmkritikus és filmes szövetség egyenesen minden idők egyik legjobb filmjének kiáltotta ki. Ez a színtű elismerés sok szempontból nem alaptalan, hiszen a Ryan Közlegény Megmentése rendkívül erős, nyomasztó és látványos jelenetekkel festi le a második világháború borzalmait, emellett emlékezetes karaktereket is felvonultat és ezeket nagyon egyedülállóan teszi a háborús filmek között. Ugyanakkor a rengeteg pozitívuma ellenére, ha a forgatókönyv és az alapsztori szempontjából kezdjük el kritizálni ezt a filmet, akkor szerintem rettenetesen hiteltelen és borzasztó, emiatt pedig szinte érthetetlenné válik az, hogy miért kapott ez a film ekkora elismerést.

A történet 1944 június 6.-án veszi kezdetét Normandiában, amikor a szövetségesek partra szállnak. Ez az akció rengeteg katonai életet követel és John Miller százados, aki szintén részt vesz a műveletben, rengeteg embert veszít. A nehézségek ellenére azonban Miller új feladatot kap néhány nappal később, a megmaradt embereivel a német vonalak mögé kell törnie és meg kell keresnie majd kimenekítenie egy James Francis Ryan nevű közlegényt, akit az amerikai hadsereg vezérkara úgy döntött, hogy hazaküld a háborúból. Ennek az oka, hogy Ryan-nek mindhárom fivére egyszerre esett el a háború során, így ő maradt a családjának az egyetlen férfi tagja. Pontos információk nincsenek a hollétéről, így Miller századosnak és 7 fős csapatának lényegében egy tűt kell keresnie a szénakazalban.

aaaabz5pixh-hmcdwybuailtglgmn06r-0w_uprgbulunar0fzjfiy0j9iq2_nlofo_jqtuv3yc5qkhjkbfqugjtcsbfnoff.jpg

A legfőbb és legsúlyosabb problémája a Ryan Közlegény Megmentésének az maga az imént felvázolt alapsztori, ami szinte teljesen kicsinálja az egész filmet, hiszen ilyen szituáció egy háború közben soha nem fordulhatna elő, hogy az amerikai vezérkar 8 katonát küld egyetlen másik után, csak azért, mert annak meghaltak a testvérei. A film szerint az amerikai hadsereg vezérkarának vezetői azért hoznak ilyen döntést, mert túlságosan lelkiismeretesek ahhoz, hogy Ryan anyjának utolsó fiát is hagyják meghalni, hiszen az előző három miattuk halt meg és ők ezt már nem vállalnák fel. Ez egyszerűen egy lehetetlen hülyeség, hogy egy olyan háborús közegben, ahol naponta több száz olyan katona hal meg akinek a családja otthon gyászolja őket hirtelen egy olyan katona élete válik fontossá, aki szinte semmiben nem különbözik a többi veszélyben lévő társától. Ezért az emberért pedig kockára van téve 8 másik katona élete, akik legalább ugyanannyit érnek, mint Ryan. A második világháborúban nehezen elképzelhető, hogy egy ilyen eset bármikor előfordulhatott volna, hiszen Amerika és az összes másik ország is a világon tömegesen küldte a katonáit lelkiismeretlenül a halálba nem törődve azzal, hogy ki gyászolja őket otthon. A cselekmény során ezen Miller százados osztaga is fennakad, és páran közülük lázadni is kezdenek különösen Reiben közlegény, aki azzal kezd el fenyegetődzni, hogy feladja a küldetést annak ellenére, hogy ezzel hazaárulást követne el. Ez lényegében egy érthető reakció, viszont a film vége felé a szereplők felhagynak a lázadással és beletörődnek a sorsukba remélve, hogy ha megtalálják Ryant akkor ők is hazamehetnek.

 

SPOILER!

Amikor az osztag végül megtalálja Ryant, Miller százados elmondja neki, hogy meghaltak a fivérei és ezért hazamehet, azonban Ryan erre rettentő unszimpatikusan reagál. Úgy határoz, hogy nem fogja ott hagyni az osztagát arra hivatkozva, hogy nem akarja cserben hagyni őket így nem törődve azzal, hogy Miller és az emberei miatta tették kockára az életüket a keresése során, sőt azzal sem törődve, hogy a nyolcból két ember ez alatt meg is halt. Ezek után nagyon nehéz szimpatizálni Ryan karakterével, épp ezért a film végén lévő drámainak szánt jelenet az ő jellemével kapcsolatban egyáltalán nem működik és kínosnak hat.

 

SPOILER VÉGE!

 

awesome-trendy-tshirt-designs-america-f-yeah-roland-andres.jpgA Ryan Közlegény Megmentése sokkal jobb lehetett volna, ha az alapsztori kicsit jobban ki van dolgozva, mer ebben a formában nagyon patetikus és Amerika istenítő lett. A film azzal, hogy az amerikai hadsereg a jó szándéktól vezérelve kimenekít egy katonát a frontról, túlságosan nagy szentnek és jó tét léleknek állítja be az USA-t, az amerikai hazafias érzést pedig tovább erősíti a film azzal, hogy az elején és a végén is látjuk lobogni az amerikai zászlót. Egy háborús filmnek nem erről kéne szólnia, hogy Amerika mennyire egy szent ország volt a harcok alatt, hanem a háború szörnyűségeiről és a lelki hatásairól. Sajnos a film ezekkel nem sokat foglalkozik.

Mind ezek ellenére, hazugság lenne azt mondani, hogy a Ryan Közlegény Megmentése egy rossz film. Az igazság az, hogy a film az elejétől a végéig tele van nagyon hatásos és izgalmas jelenetekkel és megoldásokkal. Mindjárt a legelső jelenetben 20 percen keresztül nézhetjük végig a normandiai partraszállást, ami az egyik legjobb háborús csatajelenet, ami valaha készült. Rengeteg ember hal meg ebben a jelenetben nagyon brutális módon és a film nagyon sokkolóan és látványosan prezentálja ezt.  Iszonyat sok munkát fektettek bele az operatőri megoldásokba és a hanghatásokba, amiktől úgy érződik, mintha maga a néző is ott lenne a csatában a film szereplőivel. Lényegében minden egyes célba talált golyónak és halálesetnek olyan súlya van, mintha valójában megtörténne. A film utolsó csatajelenete is hasonlóan hat, rendkívül izgalmas és feszült, de a köztes időben amikor Millerék Ryant keresik szintén akadnak nagyon jó jelenetek, mint például, amikor Millerék elfoglalják a rádióállomást, vagy amikor a dögcédulák között keresik Ryan nevét remélve, hogy már meghalt és nem kell tovább keresni. Steven Spielberg nagyon jól ért az ilyen jelenetek zseniális kivitelezéséhez, amik nélkül sokkal rosszabb lenne a Ryan Közlegény Megmentése. Tagadhatatlan erényei vannak a filmnek és valószínűleg ezen részek miatt kapott ekkora elismerést a kritikusoktól és a nagyközöségtől.

image_1.jpg

A karakterek is jól ki vannak dolgozva, szimpatikus mindenki és lehet értük izgulni. A színészek is jól játszanak nagyon, kivéve Tom Hankset. Nem arról van szó, hogy borzalmas alakítást nyújtana, csupán, hogy nem ő az, aki erre a karakterre illik. Miller százados az a fajta parancsnok, aki már rengeteg embert megölt és a katonáit szinte mindig kijuttatta a bajból, ezért rengetegen felnéznek rá. Úgy emlegetik, mint azt az embert, akit halott katonák testrészeiből rakták össze, mert annyira jól teszi a dolgát, Tom Hanks pedig egyáltalán nem rendelkezik ezzel a karakterisztikával. Ő mindig is szimpatikus polgári figurákat alakított, akiket bármikor tökéletesen el tudott játszani, éppen ezért szokatlan őt egy ilyen százados szerepében látni.

Steven Spielberg összességében egy hazug alapkoncepciót próbál elhitetni velünk, amit rendkívül látványos és hatásos jelenetekkel karöltve prezentál. Ez még bosszantóbbá teszi a Ryan Közlegény Megmentését, hiszen lehetett volna belőle egy kiváló film is, amit minden idők legjobbjai között emlegethetnénk, csupán annyit kellett volna tenni a forgatókönyv írónak, hogy kevésbé patetikusnak és irreálisnak írja meg a történetet. Ha önmagában csak az alapsztorit néznénk, akkor ez összességében egy nézhetetlen és hazug propaganda film lenne, végül azonban egy emlékezetes darab válik belőle, amit sokszor újra lehet nézni annak ellenére, hogy idegesítőek a hibái. Nagyon jó a hangulata, egyszer sem válik unalmassá és nagyon izgalmas.

 

Értékelés: 70%

 

Kinek ajánlott:

  • Bárkinek, aki egy intenzíven ható filmre vágyik.
  • Aki nem riad vissza a kőkemény hitelességgel ábrázolt háborús erőszaktól.
  • Akik Spielbert filmjeit a patetikus történetmesélés ellenére is szereti.

 

Kinek nem:

  • Aki bármilyen módon viszolyog az amerikai propagandától.
  • Aki minden áron a hitelességet várja el egy háborús filmtől.
  • Gyenge idegzetűeknek.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmoholic.blog.hu/api/trackback/id/tr6716758424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása