Filmoholic

A dán öngyilkos osztag

2022. június 19. 10:14 - Priscsepa András

Az igazság bajnokai kritika

afafzm0wlewcmbdlymx7gockwxt.jpgAmennyiben beszélhetünk tökéletesen megjelenített fekete és szatirikus humorról a filmvásznon akkor a skandináv filmek hozhatóak fel legjobb példának. Lars von Trier és Thomas Vinterberg rendezők alkotásain túlmenően számtalan ilyen filmben jelennek meg az emberi természettel kapcsolatos fajsúlyos témák rendkívül szórakoztató módon történő ábrázolása. Cselekményeik sokszor nyomasztó és realista megközelítésben mesélnek el egy történetet, amelyek végén általában nem jó kedvvel állunk fel, mégis a film során azon kaphatjuk magunkat, hogy rengetegszer nevetünk. Az Ádám almái című filmben például a főszereplővel elképesztően nyomasztó dolgok történnek, viszont olyan abszurd szituációkban, amelyek bizonyos szemszögből komikussá teszik az egész filmet. Az e fajta ellentmondásos hangulatban a dán filmművészet rengeteg zseniális darabbal szolgált már, amelyek közül leginkább Anders Thomas Jensen rendező és Mads Mikkelsen színész közös munkáit lehet kiemelni. Az összes filmjük rendkívül emlékezetes és ez a 2020-ban megjelent Igazság Bajnokaival sincs másképp.

A történet kezdetén Mathilde egy vonat baleset következtében elveszíti az édesanyját, apja Marcus pedig ennek hatására hazatér a katonai szolgálatából, hogy a lányával legyen. Ezek után Marcust felkeresi Otto aki azt szintén a vonaton utazott és azt állítja, hogy a baleset valójában nem volt véletlen, hanem egy Igazság Bajnokai nevű bűnbanda szervezte meg egy koronatanú kiiktatása érdekében, aki a banda ellen tanúskodott volna, a felesége pedig csak egy véletlen áldozat volt. Marcus ennek hatására bosszúhadjáratot szervez Otto és annak két barátja, Lennart és Emmenthaler segítségével.

mv5bnwy2y2fjodktnti5ms00zgezlwi1ngutndqwogrhzdi5mje1xkeyxkfqcgdeqwpnyw1i_v1.jpgEz a film eleinte egy nagyon súlyos dráma hangulatát sejteti, ami nagyon sok ponton jellemző is a filmre, azonban miután a négy főszereplő összeverődik és tervezgetik a banda lebuktatását a dán filmekre jellemzően egyből átcsap komédiába az egész. A főszereplő Marcus egy magabiztos és azonosulható főhős aki igyekszik kézben tartani a dolgokat, viszont mivel minden érmének két oldala van, akad egy pár érdekes kirohanása. Miután visszatér a háborúból, egyből átjön, hogy egy traumatizált figuráról van szó, aki bármikor elpattanhat, a frusztrációit pedig erőszakkal vezeti le. Ezt általában a társai isszák meg, vagy a lányának a barátja, akit az egyik jelenetben a legváratlanabb pillanatban pofán vág, miután az randizni vitte a lányát. 

Lennart is egy hasonlóképpen sérült szereplő, aki a lelki bajait a gyerekkorában szenvedte el, ő azonban állandó pofázással vezeti ezt le ezzel őrületbe kergetve a társait. Emmenthaler a csapat technikai zsenije, akit gyerekkorában sokat csúfoltak, ebből kifolyólag neki is vannak szokatlan ugyanakkor szerethető megnyilvánulásai. Otto vitán felül a legértelmesebb része a csapatnak és valójában ő az aki egyben tartja az egészet, nélküle vitán felül nem sikerülne a nyomába eredni az ellenséges bandának. 

A szedett vedett bandát látni elképesztően szórakoztató, hiszen nagyrészt végig bénázzák az egész cselekményt látszólag pedig nem is lehetnek ennél különbözőbbek, mégis a lelki sérültségük miatt kovácsolódnak igazi csapattá és válik közössé a céljuk. Ez akkor csúcsosodik ki, amikor Otto elmondja, hogy miért tekinti személyes ügynek, azt hogy Marcus elvesztette a feleségét, ami talán a film legdrámaibb pillanata. 

a0d50e318536730cc7417d4a86bbca9f.jpg

img1.jpgA színészek nagyon jó teljesítményt nyújtanak, különösen Mads Mikkelsen, aki filmről filmre egyre jobban bizonyítja, hogy ő generációnk egyik legtehetségesebb férfi színésze. Az Igazság Bajnokaiban van egy jelenet, ahol teljesen kiborulva szétveri a lakása teljes berendezését, itt mutatja meg mi is valójában a színészet.

A drámai és komikus jelenetekhez pár izgalmas és naturalista akció jelenet is társul, amelyek zsánerben még sokoldalúbbá teszik a filmet, valamint egy érdekes vonulat is keresztül van vezetve a történeten a pillangóhatással kapcsolatban. A film sok kulcsfontosságú eseménye meg van kérdőjelezve és egyszerű véletlennek van feltűntetve, ugyanakkor bizonyos szempontból mégis lehetnek lényegesek. Például a film elején az egyik szereplőnek ellopják a biciklijét, ami látszólag egy lényegtelen eset, viszont ha ez nem történik meg, akkor valójában az egész cselekmény sem történik meg.

Az Igazság Bajnokai egy rendkívül sokoldalú műfaj mix, rétegelt karakterekkel, izgalmas történettel és szórakoztató dialógusokkal. Hollywoodi filmeken belül Tarantino és a Coen testvérek rendezéseihez lehet hasonlítani, mégis magában hordozza a dán filmek sajátosságát amitől végsősoron egyedivé válik. Sajnos egy kevésbé ismert filmről van szó, ami sokkal több figyelmet érdemelne, hiszen összességében az utóbbi évek egyik legjobb filmjéről van szó amit mindenkinek látnia kell.

 

Értékelés: 90%

 

Kinek ajánlott:

  • Akik egy szokatlan, ám újszerű és frissítő filmre vágynak
  • Mads Mikkelsen rajongóknak
  • A fekete humor kedvelőinek

 

 Kinek nem:

  • Akik az amerikai filmekre jellemző egyszerűbb, szögegyenesebb történetekhez szoktak
  • Akik a dán filmekre jellemző humorral nem tudnak mit kezdeni

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmoholic.blog.hu/api/trackback/id/tr9817854943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása