Filmoholic

Élő dínók, döglött filmszéria

2022. június 21. 18:30 - Priscsepa András

Jurassic World: Világuralom kritika

dominion_1.jpegHollywoodban manapság tagadhatatlanul eluralkodott az a tendencia, hogy a stúdiók a nagy bevételeiket folytatásokból, remakekből és rebootokból kaszálják. Leginkább a Disney-re jellemző, hogy amikor nagy pénzt akar csinálni, akkor a Star Warshoz, Marvel képregényekhez, vagy a régebbi rajzfilmjeihez nyúl és azokat dolgozza fel folytatás, vagy remake formájában, de a többi stúdió legnagyobb bevételű filmjei között is ott van bizonyos mennyiségű újrafeldolgozás. 

Mivel a tapasztalatok alapján a nézők ezekre a filmekre ugranak leginkább, így a következő években minden bizonnyal egyre többet fogunk kapni belőlük, a gond csak az, hogy így az eredetibb filmek háttérbe lesznek szorítva. Egy folytatás, vagy egy remake nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyből rossz, sőt olykor forradalmi ötleten is alapulhat, viszont összességében a filmes kínálat így inkább egyoldalú és a filmesek kreativitásának hiányát mutatja.

A Jurassic Park sem úszta meg, hogy 25 évvel később kapjon egy folytatás trológiát Jurassic World címen, amelynek az összes része elképesztő bevételekre tett szert. Maga az első rész egy korrekt folytatás, amely hozza a régi filmek hangulatát, néhol pedig nagyon izgalmas és összességében érdemes volt megcsinálni. A második rész, a Bukott Birodalom viszont vitán felül az egész széria mélypontja, amelyet egy szenvedés végig nézni az idióta karakterei és a banális története miatt. A film vége érdekes volt, hiszen a dinoszauruszok szabadon lettek engedve világszerte, ez pedig egy izgalmas harmadik részt sejtetett, amely pár hete Világuralom alcímen meg is jelent.

A történet Bukott Birodalom vége után négy évvel veszi fel a fonalat, amikor a dínók már az emberek közt élnek, vadásznak és próbálnak beilleszkedni. Ez a globális állapot egyre inkább azt a kérdést veti fel, hogy továbbra is az emberek-e ennek a bolygónak a csúcsragadozói, avagy a dinók által szépen lassan ki lesznek szorítva. Ebben a világban Owen (Chris Pratt) és Claire (Bryce Dallas Howard) az isten háta mögött nevelgetik a második részben bemutatkozó klón kislányt, akit a Biosyn nevű gonosz multi cég elraboltat. A két főhős utána ered, mindeközben pedig a háttérben ugyanez a cég egy nagy sáska járás keretein belül egy másik világméretű projektet is tervez amely tragédiába torkollhat, ennek pedig a régi klasszikusból megismert három főszereplő, Alan Grand, Ellie Sattler és Ian Malcolm jár utána. 

206.jpg

A legföbb kérdés ezzel a filmmel kapcsolatban, hogy a második részhez hasonlóan ez is egy gyerekes hulladék lett-e, avagy az alapötletből sikerült-e egy vállalható lezárást kihozni a trilógiának és úgy egyáltalán méltó-e a klasszikus Jurassic Park filmekhez. A második részhez képest minőségben szerencsére nagy előre lépés a Világuralom, viszont önálló filmként és lezárásként is elég sok probléma van vele. A legvérlázítóbb húzása a filmnek az, hogy szinte semmi értelmeset nem kezd azzal, hogy a világ tele van dínókkal. Egy pár kérdés fel van vetve azzal kapcsolatban, hogy fog egymás között megférni ez a két faj, viszont értelmes választ nem kapunk rá. E helyett a Biosyn genetikailag kitermelt sáska hadának a történet szálával kezd foglalkozni a film, valamint a klónozott kislány múltjába is nyerhetünk betekintést, amitől az ember a haját tépi, hogy ezt most miért kell néznie és mi köze a Jurassic Park szellemiségéhez. A Biosyn nevű cég már önmagában annyira röhejes és szájbarágós a neve alapján (Bio bűn), hogy nem lehet komolyan venni, a vezérigazgatója pedig egy ezerszer látott figura aki a jópofizva próbálja eladni a világméretű pusztitásra képes projektjét.

A sok felesleges jelenet mellett kapunk dínókat is dögivel, de sajnos csak felesleges látvány elemként. A legelső Jurassic Parkban jóval nagyobb hangsúly volt rajtuk, érezhető volt a nagyságuk és félelmetesek voltak nem pedig szimpla CGI szörnyek, bár ennek ellenére a film legjobb jelenetei hozzájuk köthetők. Az akciójelenetek összességében jól össze lettek rakva, a csúcspont talán a Máltán játszódó motoros üldözés, ezek a pillanatok pedig szerencsére feldobják a filmet.

jurassic-world-chris-pratt.jpgA szereplők közül mindenképpen Owen a legkidolgozottabb. Az első Jurassic World-hez képest visszavettek belőle, de jelenléte még így is van és Chris Pratt még mindig a legjobb választás erre a figurára. Az ő színészi kvalitása és karaktere mindig is egyenlő volt az Indiana Jones szerű szimpatikus kalandorral, így a Jurassic Park miliőjébe maximálisan beleillik. A többi szereplő korántsem muzsikál olyan jól mint ő. Bryce Dallas Howard és a klón kislány ismételten érdektelen, viszont az abszolút mélypontok a régi szereplők. Minhárman elég sokat szerepelnek de olyan szinten feleslegesen, hogy az ő szerepüket pár huszadrangú színész is betölthette volna, mert egyáltalán nincsen súlya a jelenlétüknek. Ian Malcolm elereszt pár üres lózungot a film során az élet értelmével kapcsolatban, Alan Grant pedig az egész film alatt szólgalelkűen ad folyton igazat volt szerelme, Ellie Sattler véleményeinek. Magával Alan Grantel kapcsolatban eleve felvetődik a kérdés, hogy mi értelme a dinoszaurusz ásatásainak amit szervez, amikor világszerte már évek óta az emberekkel együtt élnek a dínók.

oldschool_0.jpg

Mindezek ellenére a film legfájdalmasabb pontja a legvége. Elképesztően buta és nyálas választ kapunk arra, hogy a dinoszauruszok miként tudnak az emberekkel együtt élni a jövőben, sőt az embernek az az érzése támad, hogy a Bukott Birodalom vége óta semmi sem változott. Összességében az egész film alatt a génmódosított sáskák és a klónozott kislány kapja a legnagyobb hangsúlyt.

Világuralomra mégse lehet azt mondani, hogy borzasztó film lenne. A két és fél órás játékidő viszonylag hamar elpörög a sok akcióval és párszor sikerül megidézni a régi filmek hangulatát, viszont egy Jurassic Parkhoz képest ez nagyon kevés. Egy tipikus olyan darabról van szó, ami azért készült el, hogy becsábítsa a moziba a nézőket azzal eladva magát, hogy egy régi örök klasszikus folytatása. Amennyiben bizonyos alkotók továbbra is ilyen hozzáállással fognak filmet készíteni, akkor szép lassan ki fog halni a kreativitás a filmvilágból, de csak remélni tudjuk, hogy ez nem így lesz. 

 

Értélekés: 50%

 

Kinek ajánlott:

  • Elvakult Jurassic Park rajongóknak.
  • Akiknek mindegy, csak legyenek dínók, effektek és pusztítás.

 

Kinek nem:

  • Aki a trológia méltó befejezését várja. Ez a film minden, csak nem méltó.
  • Aki a régi szereplők epic cameo-jára számít.
  • Akik már az első részt is utálták.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmoholic.blog.hu/api/trackback/id/tr9917861425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása