Filmoholic

Legendás állatság

2022. július 22. 21:32 - Priscsepa András

Legendás állatok: Dumbledore titkai kritika

852.jpgA Harry Potter könyveket és a belőlük adaptált filmeket kivétel nélkül imádjuk és egy életre alapműnek fogjuk tartani az ifjúsági művek és a fantasyk között. A hét könyv közül egyik sem tökéletes, sőt az alapkoncepció rengeteg sebből vérzik, mégis a karakterek és a világ amibe a történet helyezve lett olyan atmoszférát adott amit semmihez nem lehet hasonlítani, J.K. Rowling pedig ezzel örök érvényű hírnevet szerzett magának. A nyolc Harry Potter film után adta magát a kérdés, hogy vajon lesz-e még tovább. Lehet-e bővíteni a varázslók világát olyan filmekkel amik bőrlehúzás helyett adnak valamilyen pluszt az alapműhöz?

Az új Star Wars és Jurassic park filmek szinte egyenlőek voltak a gyerekkorunk megerőszakolásával, így miután Rowling megírta a Legendás Állatokat és bejelentették, hogy abból fog készülni egy öt részes film sorozat, hatalmasak voltak az elvárások. A cselekmény a 20-as évek Amerikájába lett helyezve, az első rész pedig Göthe Salmander és mágikus állatai kalandozásait követi nyomon, illetve egy másik történet szálban elkezdik sejtetni, hogy a mugli világ ellen támadás készül Grindelwald sötét varázsló által. Ez a két történet szál nagyon furán hatott együtt, hiszen gyakorlatilag egy gyerek filmet próbálnak próbáltak ötvözni egy felnőtt történettel, bár az első rész egy teljesen vállalható film lett így is. A második résztől már mindenki azt várta, hogy kibontsák a Grindelwald féle történet szálat, ehhez képest továbbra is túl nagy hangsúlyt fektettek a mellékes történet szálakra, Grindelwald összesen 15 percet szerepelt a filmben, a cselekmény pedig semmit nem haladt előre. Katasztrófális film lett idegesítő karakterekkel és dögunalmas történettel. 

Az áprilisban megjelent harmadik rész, a Dumbledore titkai megkísérli tovább bővíteni a történetet. Ebben a nem túl naprakész kritikában szeretném kifejteni azt a tényt, hogy az egész Legendás állatok széria ezzel a filmmel érte el, hogy előkelő helyen szerepeljen a minden idők legrosszabb filmsorozatai között. Maga a történet arról szól, hogy Grindelwald politikai pályára lép és arra bazíroz, hogy megválasszák, ezek után pedig lerohanhassa a mugli világot. Albus Dumbledore és Göthe Salmander a két kulcsfigura, akik ezt megpróbálják megakadályozni. 

29020c1e6b108813cf65b54487ad2b5a65aa6079.jpegA sorozat második része, a Grindelwald bűntettei után valószínűleg mindenkinek egyetlen egy szimpla elvárása volt a harmadik részhez, haladjon előre a történet, mindemellett legyen méltó a Harry Potter filmekhez is. Nos, ez sajnos nem meglepő módon nem sikerült. Ennek a filmnek egyáltalán nincs semmi lelke és nyomokban sem tartalmazza a Harry Potter érzést, maximum annyira, hogy Dumbledore neve benne van a film címében, a karaktere viszont egyáltalán nincsen megírva. Sőt én odáig is elmennék, hogy maga a történet nincsen megírva, ugyanis a film első másfél órájában a szó szoros értelmében semmi nem történik. Előkerülnek a régi szereplők, akik felett rengeteget időzünk, hogy mi is történt velük az előző rész óta, de mivel egyik sem egy túl mély karakter, értetlenül állunk, hogy ennek most mi értelme van. Göthe Salmander továbbra is az őrületbe kerget a nem jó értelemben vett furaságával, illetve Eddie Redmayne idegörlő alakításával.

eacede57-cb60-4867-b4e1-f13695ef9551.jpgMellette újra találkozunk a mugli karakterünkkel, Jacobbal, aki egyre jobban beilleszkedik a varázs világba ami szép és jó, hiszen ő egy szimpatikus karakter, de a fő sztori szál fontossága mellett az ő bénázását harmadjára is végig követni iszonyatosan kínos. Természetesen újra itt van a második rész csodabogara is, Credence akire korábban elképesztően nagy hangsúlyt fektetettek, hogy vajon kicsoda is ő valójában és honnan származik. Itt kiderül, hogy valójában Dumbledore vér csörgedezik az ereiben, de a fő sztori szempontjából vajon ez érdekel-e bárkit is? Nem.

ok_jpg-nggid042873-ngg0dyn-250x250x100-00f0w010c011r110f110r010t010.jpg

Ha már Dumbledore-nál tartunk, az ő karakterét a pár évvel korábban történt Grindelwalddal való szerelmével akarják elmélyíteni, ennek viszont nincsen kihatása semmire, csak úgy szimplán mind a ketten melegek. J.K. Rowling egy nagyszerű írónő, de néha rettentően ostoba módszerekkel akarja feldobni a műveit. Korábban azt találta ki, hogy a Harry Potter könyvek alapján Hermione valójában fekete, most pedig ezt. Le merem fogadni, hogy amikor első körben írta a műveit, ezek fel se merült a fejében, csupán a mai világban elterjedt lmbtq trendek alapján találta ki és magyarázta bele utólag, mintha félne, hogy enélkül a művei érvényüket veszítenék, holott pont ezekkel a módszerekkel rontja el valójában. Ráadásul Dumbledore ikonikus karakterét ezzel bizonyos értelemben le is minősítette és nem arról van szó, hogy aki meleg az egy gyenge karakter, egész egyszerűen Dumbledore és Grindelwald közti karakter dinamikának nem erről kellene szólnia. Az egyik pozitív vonása a filmnek olyan szempontból hozzájuk köthető, hogy Jude Law és Mads Mikkelsen fantasztikusan játszanak és telitalálat volt az ő castingjuk.

whatsapp_image_2022-03-19_at_16_15_20_1647686739348_1647686752756.jpeg

A cselekmény során akad egy-két izgalmas jelenet, többek között a börtönből való szöktetés, ami a sötét hangulata miatt megmarad az emberben, illetve a film utolsó fél órája is viszonylag élvezhető, mert végre történik valami, de ezeken kívül a Dumbledore titkai egy merő unalom. Ismét abba a hibába fut bele a film, hogy nem tudja melyik korosztály a célközönsége. Gyerek filmnek túl sötét az lmbtq vonal és a félelmetes jelenetek miatt, felnőtt filmnek pedig túl bárgyú Göthe és az állatai miatt. Rengeteget szerepel a zöld lény és a pénzmániás vakond, de az ő jelenlétük a Teletubbies hangulatát idézi. 

maxresdefault.jpg

A másik hatalmas probléma, hogy egy öt részes sorozat harmadik részéhez képest a cselekmény semmit nem halad és az összes történés egy fél órás film játékidejébe beleférne, ehhez képest David Yates két és fél órán át szenvedtet mindenkit. Nagyon lassan hömpölyög a sztori és túl sok a felesleges történet szál. Ha ez a sorozat valóban öt részes lesz, akkor itt minden bizonnyal ugyanennyire unalmas lesz a következő két film is. Kár érte, mert lenne spiritusz a Legendás Állatokban, de olyan mintha amatőr filmesek készítették volna akiknek nincs tapasztalatuk forgatókönyv írásban és karakter mélyítésben, ami azért megdöbbentő, mert David Yates rendezte az utolsó négy Harry Potter filmet is, amik egyáltalán nem sikerültek rosszul. 

Az egészben a legfájóbb, hogy a Legendás Állatok már nem az első filmsorozat ami szembe köpi a gyerekkorunkat. Hollywood a Star Wars, Jurassic Park, Terminátor és a Mátrix esetében is már bemocskolta az alapművet rosszabbnál rosszabb feldolgozásokkal és ki tudja mihez fog nyúlni legközelebb a nagy bevétel kedvéért, bár amíg az emberek egyből rohannak a moziba a Harry Potter szó hallatán, addig mérget vehetünk rá, hogy ez a trend soha nem fog megszakadni.

 

Értékelés: 30%

 

Kinek ajánlott:

  • Akinek mindegy, csak Harry Potter legyen.
  • Akinek elég a csilivili látvány önmagában.
  • Elvakult Jude Law és Mads Mikkelsen rajongóknak.

 

Kinek nem:

  • Aki többet vár a borzasztó második rész után.
  • Aki nem szereti ha gyerekkora kedvenc filmjeire szégyent hoznak.
  • Akibe szorult legalább egy csöppnyi jó ízlés is.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmoholic.blog.hu/api/trackback/id/tr3717888189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása