Filmoholic

Túlságosan szürke

2022. július 27. 02:40 - Priscsepa András

A szürke ember kritika

mv5bowy4mmfiy2qtmze1ys00ntg1lwiwotqtyti4zguznwixntvmxkeyxkfqcgdeqxvyodk4otc3mty_v1_fmjpg_ux1000.jpgAhogy a rengeteg streaming szolgáltató a mai napra egyre szélesebb körben elterjedt, az általuk kinált film mennyiség is egyre nagyobb és sokszínűbb lett. Így, hogy túl vagyunk a sokadik Covid hullámon és az emberek többsége átállt az otthoni filmnézésre, a mozi helyett a streaming lett a népszerű, így a szolgáltatók a filmek költségvetéseit is növelni tudták, ami a Netflixre különösen igaz. Döbbenetes, hogy a Netflix a létező legfüggetlenebb filmjeire képes akár 150 millió dollárt is költeni és a lehető leg A-kategóriásabb sztárokat leszerződtetni. Például le merem fogadni, hogy a 2018-as Outlaw King című filmről korábban alig hallott bárki is, mégis 120 millió dollárba került és Chris Pine kaliberű színészek vannak benne. Mind emellett az alkotók munkáiba nagyon kevés a beleszólás a stúdió részéről, azt forgatnak amit akarnak kötöttségek nélkül. Bizonyos értelemben ez jó dolog, mert általában a független filmek rendelkeznek a legeredetibb alkotói koncepciókkal, legtöbb esetben viszont ez nem egy jó tendencia. A független rendezőkkel sokszor elszalad a ló, mert beleélik magukat abba, hogy nagy a szabadságuk, ezért alig figyelnek arra amit csinálnak és olyan förmedvényeket adnak ki a kezükből, mint például a 6 Underground, amire 150 milliót szórtak el.

A legújabb akció filmjével, a Szürke emberrel a Netflix költségvetési rekordot döntött, ugyanis 200 milliót adtak ki rá, amitől a néző minimum egy John Wick szintű zúzást vár, ami nem felejt el stílusos és intelligens maradni. A történet főszereplője a Ryan Gosling által játszott Sierra Hatos, aki éppen a börtönbűntetését tölti. Felkeresi őt egy ügynök, Donald Fitzroy, aki felajánlja neki, hogy álljon a CIA szolgálatába és likvidálja a válogatott bűnözőket, cserébe kiengedik a börtönből. 18 évnyi szolgálat után viszont rájön, hogy az ügynökség meg akarja ölni a Sierra ügynököket, így Hatos menekülőre fogja. Mivel talán a legprofibb ügynökről van szó, a CIA Lloyd Hansen, finoman szólva szociopata ügynököt bérli fel, hogy találja meg Hatost és likvidálja. 

21gray-man-review-sub-superjumbo.jpg

A Szürke ember egy ízig vérig akciófilm, amely egy nagy hajtóvadászat keretein belül mutatja be Hatos üldöztetését. Elképesztően intenzív és látványosan megcsinált akció jelenetek követik egymást a két órás játékidő során, amelyek egyedi atmoszférát adnak a filmnek. A film legelején lévő diszkós lövöldözés kicsit a John Wickre hajaz, ugyanakkor a neon fényes látvánnyal mégis tud valami egyedit is átadni, de a többi jelenet, különösen a repülő zuhanása közbeni verekedés is lélegzetelálító. Minden egyes akción érezni, hogy rengeteget dolgoztak vele és nem sajnálták a költségvetést. 

intro-1652317171.jpg

Ryan Goslingnak a magányos hős szerepe most is remekül áll, ahogy ezt a Driveban és megannyi más filmben is bizonyította, habár itt inkább humorosabbra és lazábbra vették a karakterét. Szerintem színészi képességek terén ő sose volt a legmagasabb szinteken, de van egy nagyon erős karaktere és megjelenése, ami által mindig öröm nézni őt bármilyen főszerepben. Az antagonista szerepében Chris Evans tűnik fel, aki a jellemét tekintve kicsit túl lett tolva, de Evans olyan hitelesen és élvezetesen adja elő, hogy ez bőven megbocsájtható. Ő korábban a megbízható, hősies karaktereket is jól hozta, ahogy ezt láttuk az Amerika kapitányban, ennek ellenére főgonoszként is elképesztő. Kevés olyan színész van aki hitelesen tudja játszani a főhőst és a főgonoszt is.

mv5bnzu3mmy4otytzda3yy00zdc4lwi2otmtzmnmmtywnzaxytjkxkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynq_v1.jpg

Minden adott volt egy kultikus akciófilmhez, viszont az eddig felsorolt érdemekkel a film pozitívumai ki is merültek, ugyanis hiába a két fantasztikus színész és a remek akciók, a Szürke ember története nagyon felszínes és átgondolatlan. A cselekmény során rengeteg ország városában megfordulunk miközben Hatos menekül és ezek a városok a sok lövöldözés közepette gyakorlatilag megsemmisülnek, ami azért gáz mert ez mind a CIA emberei által történik. A való életben, de a legtöbb filmben is a CIA egy olyan ügynökség ami a műveleteit teljes titokban bonyolítja le, ehhez képest itt mindenki a civil lakosság előtt nagy tömegben lövöldözik mindenkire ész nélkül. A másik dolog, hogy Hatos elfogását érthetetlen, hogy miért bízzák Hansenre aki egy szociopata őrült és messziről lerí róla, hogy a legésszerűtlenebb módszereket fogja alkalmazni. 

A Szürke ember hatalmas súlyt próbál tenni a karakterek drámáira, viszont a mélység mégis elmarad. Hiába pazarol el a film rengeteg játékidőt arra, hogy Hatos és a mentora Fitzroy, valamint az ő lánya milyen viszonyban vannak egymással, egyszerűen nem tudunk meg róluk szinte semmit, azon kívül, hogy ők szinte már egy család. Ha ez a vonal egy az egyben kimarad, semmit nem veszítünk, jobban megérte volna az, ha csak az akcióra fókuszál a film. 

Az első másfél órában el lehet nézegetni a filmet anélkül, hogy zavarnának a hibái, viszont a vége fele már hatalmas unalomba fullad és egyértelmű csalódásként könyvelhető el ami azért megdöbbentő, mert a Netflix rengeteg pénzt költött rá és első benyomásra az év akciófilmjének tűnt. Anthony és Joe Russo rendező testvérpáros korábban remek akciófilmekkel örvendeztetett meg minket, például a Tyler Rake-el és megannyi Marvel filmmel, ez a próbálkozásuk viszont sajnos félrement. Reméljük legközelebb összejön egy emlékezetesebb darab.

 

Értékelés: 55%

 

Kinek ajánlott:

  • Ryan Gosling és Chris Evans rajongóinak
  • Akinek az akció önmagában bőven elég.

 

Kinek nem:

  • Aki az új John Wicket várja
  • Akinek számít a stílus és a mélység is egy akciófilmnél

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmoholic.blog.hu/api/trackback/id/tr5217890843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása