Filmoholic

Küzdelem a túlélésért

2022. augusztus 19. 15:49 - Priscsepa András

The Survivor kritika

hh.jpgA boxoló karrier filmek valószínűleg azért ennyire közkedveltek, mert egyrészt a legtöbb esetben egy igaz történeten alapuló érdekes történetet mesélnek el, mindemellett pedig elképesztően nagy motivációval képesek hatni ránk. Akárhol is tart az életünk, sokszor érezhetjük azt, hogy nincs erőnk tovább menni, ennek leküzdésére pedig látnunk kell magunk előtt, hogy valójában mi az amiért küzdünk és miért olyan fontos, a saját civil életünkből felgyülemlő feszültségeket pedig meg kell tanulnunk ütőerővé transzformálni és tovább küzdeni, ahogyan azt egy boxoló is tenné. Magának a sportágnak a szíve és lelke valószínűleg ebben az életérzésben rejlik, de a kötelező show elemek, a boxolók megjelenése és a szemünk láttára történő erőszak is rengeteget dob rajta. 

box.jpgEgy ehhez kapcsolódó témát filmre vinni elképesztően hálás feladat ugyanis a valóságban a leghíresebb boxolóknak hihetetlen és felemelő élet történetük van, legyen az Jake LaMotta, akiről a Dühöngő bika készült, vagy Micky Ward, akiről a Harcos, de lehetne példálózni fikciós történettel rendelkező filmekről, mint a Millió dolláros bébi és a Rocky. Ezek a filmek kötelező jelleggel ajánlottak és ugyan rengeteg történet elemben hasonlóak, mégis külön külön tudnak valami újdonságot átadni, amelyet más műfajú film aligha tudna.

2022 áprilisában az HBO-n megjelent egy box film The Survivor címen amit egészen ismert színészek fémjeleznek, mint például Danny DeVito és Ben Foster, illetve az a Barry Levinson rendezte akinek az Esőembert és a Jó reggelt Vietnám!-ot is köszönhetjük. Ez a film teljesen a fű alatt érkezett és azóta szinte ismeretlen is maradt ami meglepő, hiszen az alap története elképesztően érdekes, illetve az előzetes is egy izgalmas filmet sejtetett, fura, hogy nem lett felkapva. Külön érdekesség, hogy bizonyos jeleneteit Budapesten forgatták 2019-ben.

hh4.jpgAz igaz történeten alapuló film főszereplője Harry Haft, aki a negyvesen évek Amerikájában éli mindennapjait boxolóként. A második világháború során koncentrációs táborokban volt fogva tartva és boxolásra volt kényszerítve a többi rab társával együtt, hogy a náci tisztek szórakozásból fogadhassanak rájuk mindezek előtt pedig a szerelmétől is el lett választva. Ezek után szökött át az óceánon, és pár év alatt ismert boxolóvá küzdötte fel magát, mind emellett pedig a barátnője után is folyamatosan kutatott sikertelenül. Egyszer csak a karrierje elkezd alábbhagyni és egyre kevesebb ajánlatot kap, ennek hatására pedig felkeres egy újságírót, akinek elmeséli a táborokban történt élményeit, hogy újra címlapra kerülhessen. Hamar kiderül, hogy a hírnév csak egy álca, ugyanis a célja az, hogy a rég elvesztett szerelme a címlapok által nagyobb eséllyel tudja meg, hogy Harry életben van és újra együtt lehessenek. 

A Survivor története a főszereplő kilátástalan küzdelmét mutatja be, ugyanis a hírnévért kőkeményen meg kell küzdenie, illetve azt semmi nem garantálja, hogy a szerelme egyáltalán életben van. Ez a szituáció elképesztően nyomasztó és megható, egy fantasztikus filmet ki lehet hozni belőle, ezt viszont Barry Levinson sajnálatos módon nem tudta megugrani. Hiába van potenciál a történetben, a kerek egészet nézve túlságosan sok hatásvadász és patetikus eszközzel operáló filmről van szó, amely néhol unalmassá válik. 

hh3.jpgSzerkezetileg a Survivor felváltva mutat be két történet szálat, Harry edzéseit, hogy felkészüljön a Rocky Marciano elleni mérkőzésre, illetve a háború alatti élményeit a koncentrációs táborokban. Önmagukban a táboros jelenetek rengeteget mentenek a filmen, itt ugyanis Harry az életéért boxol és nem veszíthet, a rabtársait viszont a halálba kell küldenie. Ezeket a képsorokat a Schindler listájához hasonlóan fekete fehérben láthatjuk és egyértelműen ezek a legjobb jelenetek. Itt az egyik náci tiszt, Schneider veszi szárnyai alá Harryt, hogy az ő keze alatt boxoljon, a kettejük közti viszony pedig a titulusaik miatt megmarad ellenségesnek mégis bizonyos értelemben egy mester tanítvány kapcsolat is kialakul.

A mérkőzésre való felkészülés illetve a box meccsek jól össze lettek rakva, sokat viszont nem tölt el velük a film, inkább a szerelmi szálból kapunk rengeteget, ugyanis miközben edz, megismerkedik egy másik nővel és egy dilemma merül fel azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e tovább harcolnia a régi szerelméért, vagy kezdjen új életbe. Önmagában ezzel a történet szállal nem lenne gond, az viszont egy hatalmas probléma, hogy túl sokat időzik el rajta a film és nagyon erőltetetten akar folyamatos impulzusokat adni a nézőnek. Harry rengeteget szenved a dilemma miatt, ráadásul a táborban való élményei is folyamatosan kísértik és előbukkannak a tudatalattijából, amik hatására sokszor összeomlik. Ebben a két érzésben a Survivor megállás nélkül dagonyázik és nem tudja hol az elég, a végére már túlzottan is szenvedőssé válik.Egyetlen dolog miatt megéri átverekednünk magunkat az érzelgősebb részeken, az pedig a film végén lévő találkozós jelenet. A hangulat ugyanúgy szentimentális marad, viszont itt a katarzis működik és egy rossz szavunk nem lehet, emellett pedig a legvégén elhangzó vicc is ad egy pozitív végkicsengést. 

hh2.jpg

Színészi alakítások terén a náci tiszt szerepében feltűnő Billy Magnussen kellően fenyegető, Danny DeVito hozza a kötelezőt, Ben Foster pedig egyenesen elképesztő. Hollywoodban ő egy sokat fogalkoztatott színész, mégis valahogy azt lehet érezni vele kapcsolatban, hogy igazán még nem futott be és sokkal több mindenre érdemes. Ez után a film után remélhetőleg több főszerepet fog kapni. 

Összességében a Survivor nem feltétlenül nevezhető box filmnek. Itt a sport csak egy mellékes eszköz, amely Harry sorsának a bemutatására szolgál, ez pedig azért sajnálatos, mert ha többet kaptunk volna ilyen jelenetekből, talán jobban átérezhettük volna a karakterét és a cselekmény is izgalmasabb lett volna. Műfajilag ez inkább egy romantikus dráma, tehát aki egy Dühöngő bika szintű filmet vár az csalódni fog. Az egy harmada a szentimentális jelenetekből áll, ez pedig sokaknál kicsaphatja a biztosítékot, ennek ellenére egyszer érdemes megnézni a Survivort. Egy nagyon érdekes, nem mindennapi történet, amely tele van nyomasztó pillanatokkal és egy remek befejezéssel.

 

Értékelés: 60%

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmoholic.blog.hu/api/trackback/id/tr8717910661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása