Filmoholic

Idősek bosszúja

2022. szeptember 03. 12:03 - Priscsepa András

Az Unoka kritika

unoka1.jpgNem rég felkerült a Netflixre egy az év elején mozikba került magyar film, az Unoka. A film címéből adódóan egy annak idején hatalmas botrányt keltett bűncselekmény sorozatot, az "unokázást" alapul véve mesél el egy történetet, amellyel egyszerre akar sokkolni és szórakoztatni. A bűncselekmény nagyrészt az idős emberek megvezetéséről és kisemmizéséről szól, hogy a csaló egy a hozzátartozójához kapcsolt hazug történet által próbálja azt elérni, hogy az áldozat önmaga adja oda neki a pénzét. Maga az alap ötlet egy jó kiinduló pont egy kiváló társadalom kritika elmeséléséhez, ugyanis az unokázás a kistílűségéből kifolyólag egy nagyon nyomasztó képet tud átadni, arról milyen világban élünk és hogyan bánunk egymással. Külön adaléka a filmnek, hogy mindez Magyarországba lett helyezve ahol sajnálatos módon az ehhez hasonló csalások már hétköznapinak számítanak, történjen az akármilyen szférában, vagy társadalmi rétegben. Az Unoka egy ehhez kapcsolódó prevenciós filmként mutat be egy fikciós történetet, amely eleinte komolyan is vehető és sokat lehet belőle tanulni, a végére viszont nem várt irányba kezd el haladni a történet.


A főszereplő Rudi nagyon szoros kapcsolatban áll a nagyapjával, aki egy kicsit már öreg és beteges de ettől függetlenül életvidám fickó. Egy napon a nagyapa hívást kap egy rendőrtől, hogy az unokája a saját hibájából autóbalesetet okozott és azonnali pénzre van szükség, hogy a sértetteket ki lehessen egyenlíteni. A nagyapa pánikba esve azonnal összeszedi az évek alatt összekuporgatott pénzét és odaadja az állítólagos rendőrnek, azonban hamar kiderül, hogy a baleset kitaláció volt, az unokának semmi baja és valójában csalók verték át őt. Ebbe lelkileg szinte teljesen belerokkan, Rudi azonban ennek hatására önálló nyomozásba kezd, hogy kézre kerítse a tetteseket.

unoka3.jpg
Az Unoka az első 10 percben kőkeményen megadja az alap hangulatot az átverős jelenettel. Itt egy vágatlan 5 perces jelenetben láthatjuk, ahogy a nagyapa kétségbe esetten gyűjti össze a spórolt pénzét abban a tudatban, hogy az unokája veszélyben van, holott számunkra egyértelmű, hogy egy csaló veri át éppen. Ezt végig nézni elképesztően szívszorító és hátborzongató pontosan azért, mert aki egy ilyennek esik áldozatul az valószínűleg a hátralévő életében soha nem fog tudni megbocsátani magának, hiszen őt nem kirabolták, hanem gyakorlatilag önként odaadta valakinek a pénzét. A jelenet során Jordán Tamás hihetetlen alakítást hoz, ezzel együtt pedig ez az 5 perc talán az év legerősebb filmes pillanata. Az ezt követő lelki traumát is hatásosan ábrázolták film során, a végkifejlete pedig különösképpen erős lett, ami a nagyapa sorsát illeti.


Ezen szál mellett a legnagyobb hangsúlyt értelem szerűen a nyomozás kapja. Rudi egy szimpatikus karakter, az unokázást elkövető főgonosz pedig kellően utálható, viszont mindemellett pár olyan dolog hatalmas fókuszt kap, amely a történet szempontjából totálisan lényegtelen. Ami a leginkább szembetűnő, az a Döbrösi Laura féle gonosz multi cégekkel kapcsolatos történet szál, amely nem csak, hogy nem idevágó, de önmagában is egy lerágott csont, ha a jelentőségèt nézzük. Rudi nyomozásával kapcsolatban a legfurább, hogy túlságosan olajozottan megy neki minden, ezt pedig a kissé tutyimutyi fickóból nehéz kinézni és ez összességében életszerűtlenné teszi a karakterét.

unoka2.jpg


A film egy másik pontján betekintést kapunk egy terápiára, ahol az unokázás áldozatául esett idős emberek üléseznek. Itt eleinte elképesztően erős párbeszédek hangzanak el az idősebb korosztály mai létjogosultságáról és az érvényesülni akarásukról, viszont ez után az ő történet száluk egy nagyon fura irányt vesz. Ők a terápia mellett egymással külön is összejárnak és légpuskával lőnek célba, hogy burleszkes hangulat keretein belül vezessék le a stresszt, a film végén pedig már akarva akaratlanul is komikus lett a jelenlétük. Az unokázás komolysága miatt őket látva kicsit olyan mintha egy teljesen másik filmbe csöppentünk volna, ez pedig rettenetesen lehúzza a film összképét. Önmagában ha a nyomozást kicsit jobban kidolgozták volna és kihagyják az öregek történet szálát, akkor egy első osztályú thrillert kaptunk volna, így viszont középszerű a végső benyomás.

unoka4.jpg


Nagyon nem kell elkeseredni, ugyanis nem egy kihagyhatatlan filmről van szó az Unoka esetében. Egy olyan témát dolgoz fel amelyről korábban egyik másik alkotó sem készített filmet, emiatt pedig egyedülállónak is nevezhető a thrillerek és a magyar filmek között is. Az unokázás megjelenítése szívszorító és valósághű és ez különösen azért hatásos mert ez inkább a mi országunkban fellelhető fenomén. Rengeteg hibája és felesleges mellék szála van, de mindennek ellenére aki egy kis újdonságra vágyik az bátran pótolhatja.

 

Értékelés: 60%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmoholic.blog.hu/api/trackback/id/tr2017922975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása