Filmoholic

2022 Animációs Filmje!

2023. április 29. 19:40 - Priscsepa András

Csizmás a kandúr: Az utolsó kívánság kritika

csizmas_4.jpg

Mostanság a filmgyártás során rengetegszer futunk bele abba a jelenségbe, hogy egy nagyon elismert filmnek folytatása készül. Ha van egy nézők által közkedvelt, nagyon jó ötleten alapuló és jó karaktereket mozgató alkotás, mint például a Galaxis Őrzői, a Pókember: Irány a pókverzum, vagy az Indiana Jones, annak borítékolható, hogy fog második, vagy éppen sokadik része készülni, hiszen egy résznél többet is ki lehet hozni belőle. Az előbb említett filmeknek idén jönni is fog a folytatása. Az a jelenség viszont 100-ból egyszer fordul elő, hogy egy középszerű, nem túl emlékezetes filmnek olyan második részt készítenek, amely felmossa a nézővel a padlót. A fene gondolta volna, hogy a 2011-es Csizmás a kandúrnak a folytatása lesz az a film, amelyre az utóbbi idők egyik legjobb animációs filmjeként fogunk emlékezni. 

A történet néhány évvel a Shrek filmek után játszódik, ahol Csizmás kandúr továbbra is hatalmas kalandokat él meg fittyet hányva minden veszélyre. Azonban az egyik akciója után súlyos balesetet szenved és az orvosnál ébredve szembesül azzal a ténnyel, hogy kilenc életéből már csak egy maradt, így gyakorlatilag már teljesen ki van szolgáltatva az ellenségeinek. El is határozza, hogy visszavonul, azonban hirtelen kap egy lehetőséget, hogy visszaszerezze eltékozolt életeit egy kívánság csillag formájában, ami a félelmetes Fekete erdő legmélyén van. Két társsal karöltve neki is vág az útnak, azonban a csillagra rengeteg riválisának fáj a foga, mindemellett egy rémísztő fejvadász farkas is a nyomába ered.
Ami a Csizmás a kandúr 2 kapcsán már a film elején szembetűnik, az az animációnak a minősége. Egyáltalán nem egy Shrek színvonal, majdhogynem a kétdimenziós stílusra emlékeztet, mégis olyan elképesztő hangulatot teremt, amelyről a széria korábbi részei csak álmodni merhettek. Ha ez a film csak egy kicsit is jobban nézne ki, akkor talán veszítene is a hangulatából és jobban emlékeztetne a többi Dreamworks filmre, így viszont tökéletes és egyedülálló a végeredmény. Ez az alkotás remek példa arra, hogy magas költségvetés nélkül is lehet zseniális atmoszférát teremteni.
csizmas_1.jpg
Ami az animáció mellett rendkívül meglepő volt, az a filmnek a mélysége. Gyerek filmhez képest meglepően felnőttes témák jönnek elő a történet során és ezt merik nyomasztóan tálalni. A gyerekeknek nem kell megijedni, ugyanis ez ettől függetlenül egy mese marad, de tud a felnőtteknek is szólni, egy animációs film pedig pont ettől lesz kimagasló, hogy mindenkit meg tud szólítani valahogy. A Csizmás a Kandúr 2-ben főként az egzisztenciális zavar kerül kivesézésre és ezt remek poénokkal és szerethető karakterekkel találja.
csizmas_3.jpgCsizmás kandúr két társa, Perrito és Puha Pracli imádnivalóak, de ott van még a három medve is, akik a lehető legmellékesebb szereplőnek tűnnek, ám a film végére őket is remekül sikerül elmélyíteni. Aki viszont mindent visz az a Csizmást üldöző fejvadász farkas, aki konkrétan az elmúlt évek legjobb animációs főgonosza. Akárhányszor megjelenik, az ember ereiben meghűl a vér, erre pedig a hátborzongató kísérő zene még egy lapáttal rátesz. Kis túlzással egy horrorfilmbe illő figura. 
Ami a legmeglepőbb dolog a Csizmás a kandúr 2-vel kapcsolatban, hogy egy teljes mértékben középszerű és felejthető filmnek a folytatása. Ilyen filmeknek nem sűrűn adnak zöld utat, hogy második része készüljön, itt viszont úgy látszik, hogy a remek forgatókönyv és a rengeteg kiváló ötlet meggyőzte a producereket arról, hogy ebben van fantázia és bőven megéri vászonra vinni. Egy magasabb színvonalú Pixar filmnek nem üti meg a színvonalát, de a Shrek univerzumnak ez messze az egyik, ha nem a legjobb filmje. A látványvilága egyedülálló, a farkas karaktere felejthetetlen, Csizmás kandúr pedig egy iszonyat laza figura, akit nem lehet nem szeretni. A Shrek filmekben egy rettentő öntelt figura volt, itt viszont elképesztően esendő és rétegelt. Egy igazi hős típus, aki bármikor meghalhat és rengeteget hibázik, végsősoron pedig emiatt lehet érte igazán izgulni.
csizmas_2.jpg
Értékelés: 85%
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmoholic.blog.hu/api/trackback/id/tr8018113692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása