Filmoholic

Most végre bezárul a kör

2023. május 28. 09:50 - Priscsepa András

Star Wars - A Jedi Visszatér kritika

jedivisszater.jpgAz első két film óriási sikere után 1983-ban megérkezett a Star Wars eredeti trilógiájának a befejező része, A Jedi Visszatér. A Birodalom Visszavág rengeteg elvarratlan szállal ért véget nagyon sötét hangulatban, így akkoriban minden bizonnyal óriási érdeklődés és elvárás övezhette a legendás filmsorozat utolsó részét. Luke vajon sikeresen beteljesíti-e a végzetét a Jedi lovaggá válás útján, illetve sikerül-e élve megmentenie Han Solot Jabbától? Vajon a közte és Darth Vader közötti apa-fia viszony milyen új fordulatokat tartogat? A Vader általa vezetett Birodalom ezúttal milyen eszközökkel próbálja véglegesen uralma alá vonni a galaxist? Ki lehet az a titokzatos figura, akire Yoda a másik reményként utalt? Kicsoda valójában az Uralkodó?

A rengeteg kérdés által még sokkal több lehetőség tárult a készítők elé, hogy méltó módon zárják le a trilógiát, Lucasék pedig addig kétszer is bizonyítottak a remek történetírás és a feszültség keltés terén, így ezt a filmet gyakorlatilag lehetetlenség lett volna elrontani. A mai napra már valószínűleg mindenki egyöntetűen mondhatja, hogy a Jedi Visszatér is egy fantasztikus film lett, de egyértelműen a leggyengébb darabja a három filmnek. A gyenge jelző itt ettől függetlenül semmit nem jelent, hiszen a Birodalom Visszavágnál rosszabb filmet készíteni még mindig egy hatalmas teljesítmény lehet. Szerintem is egy abszolút egy izgalmas és látványos film, de sok aspektusában másabb hangulatú, mint az előző két rész. Sokkal gyermetegebbre és humorosabbra vették a hangsúlyt, ami néhol a történet mélységének kárára ment, ennek ellenére lezárásként példaértékű. Nem hagy maga után kérdéseket és minden szálat tökéletesen varrnak el.

uralkodo.jpgA legerősebb, egyúttal legfélelmetesebb és hátborzongatóbb pontja a filmnek, ami rengeteget hozzáad a Star Wars misztikumához az maga az Uralkodó karaktere. A legmegdöbbentőbb, hogy Darth Vader már önmagában egy nagyon démoni figura volt, akitől az egész galaxis rettegett, ehhez képest Lucasék képesek voltak egy még nála is gonoszabb figurával előrukkolni. Ő az aki, olyan mértékben uralja az Erőt, amilyen mértékben senki nem uralta sohasem. Mindenkire eszközként tekint és mindenkit manipulál, még magát Vadert is, de a Lázadók és a Birodalom közti harc kapcsán is kiderül, hogy ő a legnagyobb sakkjátékos. Luke-al kapcsolatban is viszonylag egyszerű a terve, vagy átáll hozzájuk, vagy meghal, alternatíva nincs. A végkifejletben pedig iszonyatosan nyomasztó jelenet, amikor szórja a villámokat és kínozza Luke-ot. A valaha filmvászont látott gonoszok közül az ő figurája mindenképp az egyik leghatásosabb.

Darth Vader is látszólag még mindig ereje teljében van, de itt már egyértelműen vívódik önmagával és végül az apai érzések hatalmasodnak el fölötte, amit az Uralkodó eleinte teljes mértékben lebecsül. Luke az, aki végsősoron ezt érezteti Vaderrel, ebből is látszódik, hogy az előző két rész után ő már egy sokkal karizmatikusabb szereplő lett, aki abszolút méltó a Jedivé válásra. A film elején amikor megmenti Han Solot és elbánik Jabbával egyértelművé válik, hogy ennek a trilógiának ő az abszlút hőse, de a film során is ahogy az Erőt használja, hogy megmentse magukat az Ewok maciktól szintén rengeteg méltóságot ad a karakterhez.

jedi.jpg

És itt értünk el az Ewok macikhoz, akik a Jedi Visszatér gyermekded oldalát képviselik. Alapvetően viccesek és van funkciójuk a történet szempontjából, de túl sokat szerepelnek és a vége fele már kicsit ciki őket nézni, gondolok itt arra a jelenetsorra, amikor parittyákkal és dárdákkal képesek legyőzni az egész galaxist leigázó Birodalom katonáit. Ez inkább rajzfilmbe illő és egyáltalán nem lehet komolyan venni, de a film elején lévő Jabba palotájában játszódó rész sem volt sajnos különb. Összességében ezen húzások miatt a Birodalom Visszavághoz képest messze alul marad a Jedi Visszatér.

ewok.jpeg

Gyengébb minőség és másabb hangulat ide, vagy oda, a Star Wars érzés itt is ki van maxolva. A látvány szemet gyönyörködtető, John Williams ismét bebizonyítja, hogy ő a legjobb filmes zeneszerző a világon és rengeteg izgalmas jelenetet kapunk. A végjáték elképesztően adrenalin dús, ahol párhuzamosan zajlik Luke és Darth Vader párbaja, az erdőben lévő csata, illetve az űrbéli ütközet, de a korábban lévő hajsza az erdőben Leiával és Lukkal talán a legjobb üldözéses jelenet az egész filmsorozatban.

Méltó lezárás a Jedi Visszatér, amely szép ívet adott az összes karaktere történetének. Darth Vader vívódásának a végkifejlete és a végső búcsúja Luke-tól megindító, Yoda eggyé válása az Erővel epikus, Luke pedig méltó módon viszi tovább a Jedi lovagok hagyományát. Minden szál el lett varrva és mindenki sokáig azt hitte, hogy ezzel vége a Star Wars-nak, egészen 1999-ig...

 

Értékelés: 80%

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmoholic.blog.hu/api/trackback/id/tr4518130952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása